Kreative Trøndelag
Strinda videregående skole > Fagtilbud > Restaurant- og matfag > Vg2 Kokk- og servitørfag

Vg2 Kokk- og servitørfag

Reiselivsnæringen er verdens største industri og den næringen hvor det skapes flest arbeidsplasser. Hotell- og restaurantbransjen vil i årene som kommer ha et stort behov for faglært personell på alle nivåer. Som kokk eller servitør venter "en hel verden av muligheter". Gjennom internasjonaliseringsprosjekt som Strinda deltar i er flere elever utplassert i bedrifter i europeiske land et par uker. I tillegg deltar elever i både nasjonale og internasjonale konkurranser.

Restaurantkokk                                             

Uansett ambisjoner er kokkfaget et håndverk som gir deg store muligheter når det gjelder valg av arbeidssted, arbeidsmiljø, arbeidstid og med tanke på hvor langt du vil drive det. Uansett om du ønsker deg jobb i lokalmiljøet eller du vil ut i verden, gir kokkutdanningen deg muligheter som kun begrenses av din egen fantasi. Mat- og restaurantmiljøet blir stadig mer internasjonalt. Kokker snakker egentlig samme "språk" - bare ulike dialekter. Med fagbrev innen kokkefaget kan du begynne å planlegge en spennende framtid.

Som kokk er arbeidsoppgavene dine knyttet til matlaging og anretning av mat, anvendelse av råvarer, komponere menyer og prisberegning. Utvikling av nye produkter, retter og oppskrifter er også relevante arbeidsoppgaver. 

En kokk skal kunne tilberede mat for alle typer mennesker og anledninger, og må kunne arbeide planmessig, selvstendig og i team. Du må være glad i å lage mat, ha estetisk sans, være kreativ og nøyaktig, ha god personlig hygiene og økonomisk sans. Du bør like å skape trivsel og velvære, ha gode kommunikasjonsevner og være serviceorientert Det betyr at god fysisk form og evnen til å holde et høyt tempo ikke bare er en fordel men faktisk en betingelse for at du skal lykkes. Til gjengjeld får en god kokk det igjen i form av fornøyde gjester, trivelige kollegaer og et yrke hvor man kan utvikle seg stadig videre.

Institusjonskokk                                                     

Som institusjonskokk kan du få jobb i private og offentlige institusjonskjøkken innen for eksempel helse- og sosialsektoren (sykehus, pleiehjem), skolevesenet, fengselsvesenet eller Forsvaret, på boligplattformer og i kantiner.

Institusjonskokkfagets egenart ligger i å ivareta ansvaret for heldøgns forpleining over tid og produksjon av fullverdig mat til dem som trenger spesialkost. Sentrale arbeidsområder er alt fra behandling av råvarer, kostplanlegging, sammensetting av ulike dietter, budsjettering og menyplanlegging.

Institusjonskokken må kunne arbeide planmessig, rasjonelt, effektivt og hygienisk, både selvstendig og i samarbeid med andre. Du må forstå matens ernæringsmessige betydning og kunne lage mat som gir positive opplevelser, til både friske og syke. Kreativitet og estetisk sans kan være en fordel.

Servitør                                                                     

Servitøren er bedriftens ansikt utad og skal i samarbeid med kokken presentere varmmat, kaldmat, desserter og bakervarer på en måte som stimulerer både appetitt og kjøpelyst. Servitørens spesielle oppgave i bedriften er å motivere til mer salg gjennom menyforståelse, menneskekunnskap og en profesjonell holdning til faget. Dette innebærer et samsvar mellom produktkunnskap, rasjonell arbeidsteknikk og evne til å yte god service. Servitøren skal gjennom sin holdning og adferd skape interesse for bransjens produkter gjennom å framheve det estetiske, og skape den "gode opplevelsen" for gjesten.

Som servitør jobber du med å kombinere mat og drikkevarer til ulike menyer, samt presentere og servere disse på en faglig korrekt måte. Tilberedning, anretning og servering av varme og kalde drikker, alkoholfrie og alkoholholdige hører også med til en servitørs hverdag. I tillegg skal du kunne sette i stand lokaler for ulike anledninger. 

En servitør må kunne arbeide planmessig og hygienisk, både selvstendig og i samarbeid med andre. Du må ha god presentasjonsevne, både muntlig og skriftlig, gode språkkunnskaper, og en positiv og innbydende fremtreden. Du må ha god kommunikasjon med kolleger og gjester, og vise forståelse for gjestens ønsker og behov.

Etter avsluttet fagutdanning finnes det også et rikt tilbud av påbygningskurs innen mat, vin, markedsføring og ledelse både i Norge og utlandet. I tillegg gir påbygning i allmennfag studiekompetanse. Det åpner veien til høyere utdanning både i Norge og utlandet. Etter avsluttet læretid er mulighetene meget gode for videreutvikling eller spesialisering. Med videreutdanning i ledelse er mulighetene gode for arbeid som hovmester, restaurantsjef eller tilsvarende. Spesialisering kan være å utdanne seg som bartender, vinkelner (sommelier).Lenker:

www.vilbli.no

www.restaurantogmatfag.no 

http://www.okhrt.no/


Utskriftsvennlig versjon