Strinda videregående skole > [Forside elementer] > CanSat 2013

CanSat 2013

Dyp konsentrasjon og meget god arbeidsinnsats preget oppstarten av prosjektet. TFX-klassen er valgt ut til å delta i den nasjonale CanSat konkurransen som avholdes på Andøya i april. Ut fra innsatsen å dømme må vi kunne si at det lover godt. Flere elever vi pratet med fremhevet at TFX-faget er litt anderledes og at det praktiske opplegget i faget virker veldig motiverende. Det å lage noe selv er gøy og vi lærer mye underveis mens vi jobber mente en av elevene. Det var heller ingen som brydde seg om å ta pauser i den to timer lange skoleøkta. Det vitner om engasjerte elever. Belønningen for strevet er også unik. Fire elever samt lærer tar med seg en modell til Andøya i april i år. Skulle man gå til topps der venter en tur til Nederland.

En CanSat er en liten satellittmodell som skal kunne slippes fra en rakett eller en ballong og sveve tilbake til bakken i fallskjerm. På vei ned skal den gjøre ulike målinger som sendes til en bakkestasjon. Utfordringen er å holde seg innenfor begrensninger på kostnad, tidsbruk, vekt og ikke minst volum, hele satellitten skal nemlig bygges inn i en 0,33 liters brusboks. En CanSat inneholder måleinstrumenter, strømforsyning, databehandlingsenhet og kommunikasjonssystem som i virkelige satellitter. Slik blir prosjektet en arena for nysgjerrighet samtidig som Strindaelevene får praktisk erfaring med realfag. Siden elevene, for anledningen, var på besøk hos Elektro ved avd. Ladejarlen hadde de god tilgang på utstyr. I tillegg til lærer Einar Solstad var også Mats Ramstad Nergaard, tidligere Data- og elektronikkelev og nå ansatt på IKT avdelingen på skolen, samt elektrolærer Svein Lindquist tilgjengelig og hjalp til når det trengtes.

På facebooksidene til Strinda vgs. ligger det flere bilder fra modellbyggingen. Sjekk denne linken for å komme til albumet.

Heimdal vgs. deltok på CanSat i 2012. Se presentasjonsvideoen deres her.