Strinda videregående skole > [Forside elementer] > Colasmaking på timeplanen!

Colasmaking på timeplanen!

Halvparten skulle smake på cola. De andre skulle være med og administrere forsøkene. Det ble gjennomført et eksperiment hvor elevene i forsøket skulle smake på sju colatyper. Fem kjente – og to ukjente typer. De skulle bedømme og gjette hvilken som var hvilken.

Idéen til testen har sitt utspring i ulike læreplanmål for faget. Elevene skal blant annet kunne skille mellom kvalitative og kvantitative undersøkelser. Elevene ble bedt om å reflektere over undersøkelsesformen og finne mulige svakheter i opplegget. Dernest prissetting – er dyrest egentlig best, slik vi gjerne tror? De fleste har en opplevelse av at når noe er dyrere, så må det jo være en grunn til det. Pris signaliserer noe.

Hva er sant og hva er bare slik vi blir forledet til å tro? Finnes det noen sannhet om dette?

I etterkant har Svein-Jørgen analysert resultatene og kom frem til følgende;

Best gjorde Pepsi med sukker det, og Coca Cola Life (med Stevia og redusert sukker) – dårligst gjorde Grans det med Cola classic på bunn og Cola X uten sukker på nest dårligste plass.

I vår måling inngikk
- Cola X blå, uten sukker fra Grans
- Cola Light uten sukkerfra Coca Cola
- Pepsi max uten sukker
- Cola Grans rød med sukker (skjult i undersøkelsen)
- Pepsi med sukker
- Cola Life fra Coca Cola (skjult i undersøkelsen)
- Cola Zero fra Coca Cola

Undersøkelsen ble gjort slik at det var 7 colavarianter med og uten sukker. Fem var kjent, men ikke rekkefølge. To var ukjent. Respondentene ble utsatt for sju nummererte glass med cola, hvor de ikke visste noe om rekkefølge eller de to ukjente. Det ble opplyst at dette kunne være andre eller dublerte alternativer av de fem kjente. De ble bedt om å oppgi forventning til de fem kjente. Det var størst forskjell mellom forventning og smak på Pepsi Max. Denne gjorde det på blindtest dårligere enn forventet, som hvis tallene hadde vært riktig kan tyde på et sterkt merkenavn.