Strinda videregående skole > [Forside elementer] > Maria Amelie besøker Strinda avd. Ringve

Maria Amelie besøker Strinda avd. Ringve

I forbindelse med at norskklassene på vg1 i år har jobbet med tekstantologien Rein Tekst, som utgis av Foreningen !les, fikk vi i dag forfatterbesøk av Maria Amelie. De fleste har et inntrykk av henne gjennom media, og mange har lest det hun har skrevet. Derfor ble det ekstra spennende å høre henne selv fortelle om sin historie og sine erfaringer som asylsøker i Norge.

Hvordan kommer man i kontakt med nordmenn når man bor på asylmottak, eller lever som papirløs? Hvordan er det å ikke kunne gå på skole? Hvordan står man på ski? Hva betyr det å «ta med drikke på fest»? Hvordan oppleves det å være redd for at politiet skal banke på døra og deportere familien?

Maria Amelie delte raust av sine erfaringer med oss på disse områdene, og leste høyt fra boka Ulovlig norsk. Elevene syntes det var interessant å høre om betydningen av vennskap, om det å få en norsk identitet og om den støtten hun har fått her. Hun la vekt på at hun bare kunne fortelle sin historie, samtidig som hun var ydmyk for andres situasjon.

I dag har hun fått arbeidstillatelse for tre år, og jobber som journalist for Teknisk ukeblad, samtidig som hun skriver på sin neste bok. Der vil hun fortelle om tida etter at Ulovlig norsk ble utgitt.